הטמנת פסולת
יצא לכם לערוך שיפוצים בביתכם או לעבור לבניין חדש שזה הרגע נבנה? האם עצרתם וחשבתם לרגע אחד לאן הולכת כל פסולת הבניין ומה עושים איתה?
תופעת ההטמנה הפיראטית של פסולת בניין היא תופעה רחבת היקף ובעלת השלכות ישירות על מצב איכות הסביבה בארץ ובעולם כולו. תופעה מצערת זו מתרחשת מתחת לאפינו יום יום ובכל חלקי הארץ.
כיום ברחבי הארץ ישנם אתרים בלתי חוקיים להטמנת פסולת בניין הפועלים יד ביד עם קבלני הבנייה השונים וכל מטרתם היא להטמין באופן פיראטי את פסולת הבניין הנותרת לאחר כל בנייה או שיפוץ. תעשייה פיראטית זו מזרימה בתוכה כספים רבים מקבלני הבניין ועד למשאיות השינוע ואתרי ההטמנה ובכך חוסכת מיליוני שקלים בשנה. תעשייה זו זיהתה כי הטמנת פסולת הבניין בצורה בלתי חוקית היא מקור הכנסה רווחי ביותר ולכן משתדלת לשמר זאת בכל דרך אפשרית. אלא שמקור הכנסה זה מוביל לפגיעה חמורה בחיי האדם ובאיכות הסביבה.
תופעת ההטמנה הפיראטית של פסולת בניין הפכה למכת מדינה בישראל. קבלנים רבים, מתוך רצון לחסוך בעלויות, פונים לאתרי הטמנה פיראטיים אלו, תוך פגיעה חמורה באיכות הסביבה ובבריאות הציבור.
מדובר בתופעה רחבת היקף המשפיעה על כל חלקי הארץ, וכוללת השלכה בלתי מבוקרת של פסולת בניין באזורים כפריים ושטחים פתוחים. מלבד המפגע סביבתי שנוצר כאן החמורה הנגרמת משחרור חומרים רעילים למי התהום והאוויר, הטמנת פסולת זו מייצרת מפגעים תברואתיים קשים. פסולת בניין יכולה לכלול חומרים מסוכנים כגון אזבסט, צבעים כימיים, ושאריות חומרי בניין העלולים לזהם את הקרקע ולפגוע בצמחיה ובבעלי החיים. יתר על כן, ההטמנה הפיראטית פוגעת בנופים הטבעיים של הארץ, הופכת שטחים פתוחים לאזורי פסולת, ומקשה על הציבור להנות מהטבע והמרחבים הירוקים.
ההשלכות הסביבתיות
תופעת ההטמנה הפיראטית של פסולת בניין גורמת לנזקים חמורים לסביבה. פסולת המוטמנת ללא טיפול מתאים גורמת לזיהום קרקע ומים, כאשר חומרים מזהמים מחלחלים לקרקע ומגיעים למי התהום. זיהום זה פוגע באיכות המים, בצמחייה ובבעלי החיים המקומיים. בנוסף, תהליך התפרקות הפסולת מלווה בפליטת גזים רעילים, כגון מתאן, שהוא גז חממה המשפיע בצורה חמורה על התחממות כדור הארץ. הגזים הרעילים הללו מזהמים את האוויר ומזיקים לסביבה. יתרה מכך, אתרי הטמנה פיראטיים מוקמים לרוב בשטחים פתוחים, מה שמוביל לפגיעה נופית קשה ולהפיכת אזורים טבעיים לאתרי פסולת בלתי מבוקרים. נזקים אלו מחלישים את המערכות האקולוגיות המקומיות ומונעים מהציבור להנות מהטבע ומהמרחבים הירוקים
ההשלכות הבריאותיות
ההשלכות של הטמנה פיראטית של פסולת בניין הן חמורות ביותר, זיהום הקרקע והמים עלול להוביל לחדירת חומרים רעילים לשרשרת המזון, מה שיכול לגרום למחלות בבני אדם ובבעלי חיים. בנוסף, פליטת גזים רעילים כמו מתאן כתוצאה מהתפרקות הפסולת תורמת לזיהום האוויר. חשיפה ממושכת לגזים אלו עלולה לגרום לבעיות נשימה כרוניות, אסתמה, ומחלות נוספות בדרכי הנשימה. יתר על כן, פסולת בניין עלולה לכלול חומרים מסוכנים כמו אזבסט, צבעים כימיים ושאריות חומרי בניין רעילים, אשר חשיפה אליהם עלולה לגרום למחלות סרטן ולנזקים בריאותיים חמורים נוספים. ההשלכות הבריאותיות הללו פוגעות באיכות החיים של התושבים באזורים הסמוכים לאתרי ההטמנה הפיראטיים ומדגישות את הצורך הדחוף במניעת התופעה.
כאשר אתרי ההטמנה הפיראטיים פועלים בצורה עבריינית ללא קיום נהלי ההטמנה החוקיים הם גורמים לפגיעה ישירה בסביבת האתר, באדמה, באוויר ובחי. פסולת הבניין הנטמנת עמוק באדמה מתפרקת אט אט ומחלחלת חומרים כימיים ודלקים הישר אל תוך מי התהום או אל נחלים זורמים העלולים להימצא סמוך לאתר. אמנם, גם לאתרי הטמנת פסולת מוסדרים וחוקיים יש השפעות שליליות על איכות הסביבה אך הטמנה מוסדרת מפחיתה בזליגה של פסולת אל האדמה ומי התהום. עם הזמן פסולת הבניין אף פולטת גזים רעילים ומסרטנים לאוויר העולם המובילים לשרפות חיצוניות ולזיהום האוויר. גם בעלי החיים אשר סביבת האתר מהווה להם כבית גידול נפגעים מאוד מפעולה עבריינית זו.
אנחנו בעמותה לאיכות הסביבה חושפים ומתעדים את פעילותם של אתרי ההטמנה הפיראטיים. בעזרת תחקירני השטח שלנו אנו מתעדים את מסלולה של פסולת הבניין מאתרי הבניה הפזורים בארץ עד להגעתה לאתרי ההטמנה הפיראטיים. שם מבלי רגע של היסוס, הפועלים העבריינים מטמינים את הפסולת עמוק באדמה. עד היום הצלחנו לסגור עשרות אתרים פיראטיים להטמנת פסולת בניין ומטרתנו העיקרית היא לא רק לחשוף את התופעה העבריינית ומסכנת החיים הזו אלא גם להביא לידי סיומה.
