ניטור מחצבות ביהודה ושומרון
סקר המחצבות הפיראטיות ביהודה ושומרון שערך ה'פורום לישראל ירוקה' מציג מציאות עגומה באזור הכי מורכב של מדינת ישראל. 50 מחצבות פיראטיות בשטח כולל של למעלה מ-20,000 דונם מאיימות על הנוף הבתולי של יהודה ושומרון.
פעולות הבנייה המואצות בכל רחבי הארץ ובעיקר בערים המרכזיות שלה יוצרות תעשייה פיראטית המורכבת מגורמים עבריינים רבים המעוניינים להנות מפירות רווחיות הענף ובמקביל לחמוק מעלויות התכנון הסביבתי, הטיפול השוטף והפיקוח אשר כרוכים בהקמת אתרים מזהמים המשפיעים על המערכות האקולוגיות האזוריות.
שטחי יהודה ושומרון שוכנים במרכזה של ארץ ישראל וטומנים בחובם משאבי טבע רבים ואיכותיים אשר מסייעים רבות לתושבי ישראל וחיוניים ביותר לעתידו האקולוגי של האזור. אולם בפועל, אזור זה משמש כפתח לגורמי התעשייה הפיראטיים להתחמק מרשויות האכיפה.
אנחנו ב'פורום לישראל ירוקה' ערכנו סקר שטח בכדי לאתר ולמפות את כלל המחצבות הבלתי חוקיות הפועלות ברחבי יהודה ושומרון. במהלך הסקר נתגלו כ-50 מחצבות הפועלות בשטח כולל של למעלה מ-20,000 דונם אשר משווקות את תוצרתן הן לשוק הישראלי והן לשוק הירדני ביניהן.
במהלך סקר השטח של ה'פורום לישראל ירוקה' התגלה כי מאות אלפי טונות של חומרי חציבה אשר נחצבים מדי חודש במחצבות אלו, ללא היתר וללא תוכניות מסודרות, מועברים מיהודה ושומרון לאזורי הבנייה במרכז, בדרום ובירושלים ואף לתחומי ירדן במעברי הגבול של צה"ל, כל זאת ללא הפרעה ללא פיקוח על החציבה עצמה.
התעשייה הפיראטית לא נגמרת רק במחצבות אלא מתגלגלת לתעשייה פיראטית נוספת של מפעלי בטון לא חוקיים ובכך שרשרת עבריינית שלמה פועלת יחד ופוגעת בסביבה, מתחת ל'ראדר' של רשויות האכיפה.
המציאות שתחקריני השטח שלנו תיעדו הינה מציאות המתרחשת כבר שנים רבות ומביאה לכך שבכל שדרת ההר המרכזית של ישראל נפערים עשרות "פצעי ענק" בעומק של עשרות מטרים על ידי אותן המחצבות. לא רק שהנוף הטופוגרפי של האזור נפגע, גם בריאותם של התושבים המתגוררים סמוך למחצבות מתערערת, בתי הגידול של בעלי החיים נהרסים, צמחייה יחודית לאזור נכחדת וממצאים ארכאולוגיים בעלי ערך היסטורי אדיר מושמדים.
בדינות המפותחות נהוגים סטנדרטים סביבתיים המחייבים גם את מדינת ישראל. ע"פ סטנדרטים אלו כל מחצבה, בטרם תחילת פעילותה נדרשת להציג תוכנית שיקום אשר תצא לפועל בסיום פוטנציאל החציבה. שיקום המחצבות במדינות המפותחות נעשה על פי רוב באמצעות חומר בניין ממוחזרים אשר נגרסים ומושבים לקרקע לאחר הוצאת האלמנטים המזהמים מתוכם, או לחלופין באמצעות עודפי עפר. תהליך שיקומי זה מסייע בהפחתה משמעותית של הנזק הנגרם מהמחצבות ומשיב את המצב לקדמותו דווקא במקום שיד האדם הפרה את האיזון האקולוגי בצורה הכי אגרסיבית. לצערנו במחצבות הפיראטיות בארץ, כל תהליך השיקום האקולוגי שתואר לעיל לא מתרחש, כיוון שפעילותם נעשית ללא פיקוח וללא דרישה להציג תוכניות כלשהן, דבר המביא לכך ששטחי יהודה ושומרון יישארו פצועים ומלאים בבורות ענק עוד שנים רבות, כאשר המפסידים העיקריים הם בעלי החיים, הצמחייה ובני האדם.
מעבר למפגעים האקולוגיים, תעשיית המחצבות הפיראטיות מעלה סוגיות ביטחוניות וכלכליות מורכבות כאשר הן מעבירות את תוצרי המחצבה במשאיות לתוך תחומי הקו הירוק ללא בידוק מעמיק של תוכן המשאית העלול להוות סכנה בטחונית, וכן פועלות על פי רוב ללא תשלום מיסים המחייבים את התעשייה הישראלית וכך פוגעת בכלכלה.
