פסולת אלקטרונית


משקלו של הציוד האלקטרוני והחשמלי הנמכר בישראל עומד על כ- 130,000 טון, ובעידן טכנולוגי כמו שלנו כמות הצריכה רק עולה ועולה...

לתעשיית האלקטרוניקה יש זכויות רבות בכך שהפכה את חיינו לקלים ונינוחים יותר אך אסור לנו לשכוח כי מוצרי האלקטרוניקה מכילים כמה מהחומרים המסוכנים והרעילים ביותר לאיכות הסביבה. מוצרים כמו מסכי מחשב ומכשירי טלפון ועד למקררים ומכונות כביסה, כולם מכילים בתוכם רעלים המופקים מסוגי המתכות והפלסטיק הנמצאים במוצרים השונים.

איסוף ופירוק נכון של פסולת אלקטרונית מפריד בין חומרי הברזל, הפלסטיק ושאר המתכות. כשפירוק הפסולת נעשה באופן נכון ניתן למחזר אותו ולהשתמש בו שוב למטרות נוספות. כך למשל יוצא ש- 50% מתכולת הפסולת האלקטרונית היא ברזל והוא מועבר ישירות לשימוש חוזר בבניית בתים במדינה.

כיום בישראל ישנה תופעה מצערת בה תעשיית עבריינים אוספת ומפרקת פסולת אלקטרונית באופן פיראטי ללא אישורים מוסדרים מטעם המשרד להגנת הסביבה. תעשייה זו פועלת לשם מיצוי המרכיבים בעלי הערך שבפסולת כגון זהב ומתכות יקרות. סכנות רבות נובעות מתעשייה עבריינית זו. בראשונה, פורעי החוק נגישים לחומרים רגישים ומידע חסוי על המדינה ואזרחיה הנמצאים במחשבים של משרדים רבים. בנוסף, הם מסכנים את עובדיהם כשהם חושפים אותם לרכיבים הרעילים שנמצאים בציוד האלקטרוני ואם זה לא מספיק, הם גורמים למפגעים קשים ומזעזעים שיישארו למשך שנים ארוכות בעולם איכות הסביבה.

כאשר הפסולת האלקטרונית מטופלת באופן שאינו חוקי ונטמנת באדמה היא פולטת מעצמה שמנים וגזים רעילים הפוגעים במי התהום ובשטח החקלאי שמסביב לאתר ההטמנה. יתרה מכך, חלק מאתרי ההטמנה הפיראטיים אף שורפים את הפסולת האלקטרונית ובכך גורמים לזיהום אוויר קשה הפוגע ישירות בבריאותם של התושבים המתגוררים סמוך לאתרים ואף פוגע בשכבת האוזון שעל פני כדור הארץ.

גורמים רבים נאבקים למען מחזור הפסולת האלקטרונית ולצמצום הטמנתה באדמה. בשנת 2014 נכנס לתוקף 'החוק לטיפול סביבתי בציוד חשמלי ואלקטרוני ובסוללות' כאשר מטרותיו הן לקבוע הסדרים לטיפול סביבתי בציוד האלקטרוני, לעודד שימוש חוזר, לצמצם את כמות הפסולת ולהקטין את ההשפעות הסביבתיות והשליליות של ציוד זה. כמו כן, על פי החוק, על היצרנים והיבואנים של מוצרי האלקטרוניקה והחשמל לדווח על הציוד שנמכר על ידם ולממן את האיסוף של הפסולת האלקטרונית היוצאת מכלל שימוש.

אנו ב'פורום לישראל ירוקה' פועלים למען חשיפתם של אותם עבריינים ואתרי הטמנה פיראטיים הפועלים בצורה רשלנית ומסכנת חיים.

מן התקשורת בנושא

כתבה בערוץ 12 על מחדל אקומיוניטי

בתחקיר מתואר התהליך המסוכן של העברת פסולת של החברות הגדולות במשק לידי גורמים ברשות הפלסטינית תוך חשש לפגיעה בפרטיות וזיהום אוויר חמור


השאירו פרטים בכדי ליצור קשר

ואנחנו נחזור אליכם בהקדם האפשרי